Jan Ouwerkerk op reis naar......

Fietsen in Vlaanderen 2026 * Dag 4

Vandaag een voortzetting van dag3 met veel hellingen/ klimmen van naam welke in de Ronde van Vlaanderen zijn opgenomen. Na een rustige start , benen moesten nog warm draaien ook al duurde het zo'n 30 kilometer voordat de eerste bekende klim moest worden genomen. Op ongeveer 8 kilometer pech voor Karel want hij had zijn voorband lek gereden. Stootlek door het zeer matige weg met alleen maar stenen en gaten. Henk onze reparateur deed zijn werk en een nieuwe binnen band lag snel op de velg en de buitenband werd op een vakkundige wijze omgelegd, beginnen bij het ventiel en zo de buitenband in de velg duwen, nu nog even lucht in de band brengen en het voorwiel terug plaatsen en dan was het zover "vertrekken" .Het ging voorspoedig richting Paddestraat voor de klim Oude Kwaremont met daarna de Paterberg een klein klimmetje van slecht 400 meter maar wel met 21% klimwerk en dat over de kasseinen. Na 6 kilometer volgde voor enkele van de Doortrappers de uitsmijter van de dag. Daar lag die dan de Koppenberg. Wordt ook wel genoemd "Bump of Melden", toont niemand genade, zelf de legendes van de sport niet. Eddy Mercks zei ooit: Je kunt renners net zo goed vragen om een ladder te beklimmen met hun fietsen op hun schouders' Deze klim is slechts 64 meter boven zeeniveau en slechts 682 meter lang ,maar bevat delen die tot 21%. Welke hellingen/klimmen zijn we nog tegen gekomen voor onze stop in Ronse? Molenberg met aan einde van de klim de benen van Tom Boonen, daarna Taaienberg welke werd vervolg klim door het muziekbos. Na de afdaling van de Kanarieberg nog een rommelige klim werd vervolg met open gebroken wegen dus de loopbenen maar gebruiken. Duurde niet zo lang voordat we in Ronse op de markt aankwamen voor onze rustpauze en dat na 60 kilometer op de trappers te hebben gestaan. Voor de een koffie en voor de ander coca-cola en pannenkoek met boter en suiker. Inmiddels was de temperatuur al opgelopen tot tegen de 30 graden. Twee/derde van de rit zit er op dus nog een 30 kilometer. Na vertrek vanaf de markt in Ronse zaten we binnen de 10 minuten op de klim van de Kruisberg, 820 meter engte en een max van 14% en uiteraard met kasseinen. Nog 1 klim te goed met daarna een lange afdaling over kasseinen door een donker bosgebied dus opletten, opkomend een viertal wandelaars welke toch de meeste moeite hadden om het ene been voor de andere te zetten. Het weer werd steeds meer tropische waarde, vochtig , bewolking nam toe en tegen de vond grote kans op buien. Tegen 16.30 uur arriveerde we in Beclers. De warme hap hebben we genomen in restaurant La Rotonde op nog geen 100 meter lopen. We waren eensgezind want we namen Steak Boeuf Belge. Lang geleden dat ik een stuk vlees kreeg van zo'n 250 gr. Voor mij te veel. Koffie hebben later genomen in ons verblijf adres. Morgen de laatste dag van ons weekje fietsen in Vlaanderen, een rit van zo'n 100 kilometer.

De benen van Tom Boonen

Renee

Jeetje, wat een lang verhaal.Met weer interessante onderwerpen. Goed beschreven. Nog 1 dag "trappen en happen ". Dan zit het er weer op.

Arne.

Je weer lang verhaal
Binnen kort komt ze boek uit
Met titel
Van kinderfiets naar racefiets 🤭

Loek

Soms denk ik wat een zelfkastijding, maar jullie lijken het toch prettig te vinden. Dus op weg naar de slot etappe